Citronpaj med marängtäcke

Förberedelsetid: 30 min
Gräddningstid: 25 + 10 min

Ingredienser:
TILL MÖRDEGEN
- 250 g vetemjöl
- 125 g rumstempererat smör
- 70 g socker
- 2 äggulor
- 5 cl vatten
- 1 nypa salt

TILL CITRONKRÄMEN
- 4 citroner (medelstora)
- 150 g socker
- 3 ägg
- 1 msk Maizena

TILL MARÄNGEN
- 2 äggvitor
- 100 g socker
- 1/2 tsk bakpulver


Förberedelser
DEGEN

Vispa ägg och socker poröst och späd något med lite vatten.
Blanda smör och mjöl med fingrarna tills det smular sig. Häll i äggblandningen och arbeta in den med en kniv. Forma sedan en homogen boll med handflatorna.
Klä en pajform med degen (ca 25 cm i diameter), täck med bakplåtspapper och lägg torkade vita bönor på bakplåtspappret.
Baka i ugn 20-25 min, på 180°C. (OBS! Sänk efteråt temperaturen till ca 120°C/150°C för marängen).

CITRONKRÄMEN

Tvätta citronerna och riv skalet tunt på två av citronerna. Lägg över de väldigt tunna skalbitarna i en kastrull.
Pressa citronerna och häll i saften med skalen i kastrullen.
Häll över socker och Maizena.
Blanda och börja värma upp på låg värme.
Vispa äggen i en separat skål. Häll i de vispade äggen till citronblandningen och vispa ihop allt.
Sätt på hög värme och fortsätt vispa med en visp. Blandningen kommer att tjockna. Var försiktig med att fortsätta vispa efter att man hällt i äggen, så att det inte bränns vid.
Ta bort kastrullen från spisen när krämen har tjocknat och häll den över den bakade degen.

MARÄNGEN
Vispa äggvitorna till hårt skum.
När skummet börjar bli fast, häll i sockret blandat med bakpulver långsamt och pö om pö. OBS! Häll i lite socker åt gången, så att skummet inte sjunker. Vispa tills skummet blir fast.
Täck över citronkrämen med marängen. Sätt i ugnen (120°C/150°C) tills marängen blir gyllenbrun (ca 10 min).